Kommuner och regioner måste samverka på alla nivåer och involvera näringslivet
Framtidsseminariet ”Stabil försörjning i inflationstider” bjöd på intressanta samtal kring de utmaningar som den ekonomiska situationen innebär för offentlig sektor. En av slutsatserna är behov av bättre samverkan mellan offentlig sektor och näringslivet, att ha en dialog om hur vi bäst löser ökade kostnader.
Under morgonen den 4 oktober bjöd Adda in till ett framtidsseminarium med tema "Stabil försörjning i inflationstider". Inbjudna för panelsamtal var Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR, Johan Grip, chefsekonom på Företagarna samt Martin Kruse, ordförande på SOI med Eva-Lotta Löwstedt Lundell, vd på Adda, som moderator.
Framtidsseminariet inleddes av Annika Wallenskog som delade sin syn på nuläget kring den ekonomiska situationen i Sverige och världen.
- I många länder ser man stora problem. Både inflation och överhettning, säger Annika Wallenskog och fortsätter:
- De flesta bedömare tror att vi kommer att se en lågkonjunktur till följd av detta. Sen handlar det om hur lång lågkonjunkturen blir. I vår bedömning är det inte en kraftig lågkonjunktur, utan en mild lågkonjunktur. Och vi räknar med att vi är tillbaka i balans till augusti 2026.
Vidare beskrev Annika vad kommuner och regioner har att vänta sig de närmsta åren.
- Vi har både en lågkonjunktur som påverkar kommunerna och regionerna i form av att skatteintäkterna ökar långsammare än normalt kombinerat med att kostnaderna ökar i snabbare takt.
De kommande utmaningarna gör att kommuner och regioner kommer se ett ökat behov av effektivisering.
- Vi har stora behov av att ställa om verksamheten och jobba mycket effektivare på olika sätt, t.ex. med upphandling.
Organisationer som arbetar strategiskt med försörjningsfrågor är bättre rustade
Under seminariet diskuterades frågor som berörde bland annat hur utvecklingen ser ut för kommuner och regioners ekonomi och hur vi i offentlig sektor kan samarbeta med näringslivet för att få skattepengarna att räcka till.
Många intressanta perspektiv lyftes. Organisationer som redan innan arbetar strategiskt med försörjningsfrågor är bättre rustade när det inträffar en kris. Under seminariet var panelen enade om några viktiga punkter som t.ex. att det finns stort behov av att vi samarbetar mer för att tillsammans kunna hitta lösningar. Vidare är det viktigt att organisationers ledning behöver engagera sig i inköp och upphandlingar för att stå bättre rustade.
”För att hantera energifrågan borde offentlig sektor samverka med näringslivet”
Behovet för kommuner och regioner att föra dialog och diskutera med leverantörer om möjligheten att göra resursfördelningar på andra sätt än prisjusteringar lyftes av panelen. Även nyttan av att föra dialog och samarbeta för att stärka leverantörsrelationer och leveranssäkerheten.
Det är också viktigt att samverka i kriser. För att hantera exempelvis energifrågan borde man samverka med näringslivet för att identifiera energibesparingar.
Avslutningsvis underströks att vi tillsammans gör vissa saker mycket bättre tillsammans, men att det även är viktigt att vi går på flera spår och även har lokala lösningar som kan minska sårbarheten. Att arbeta långsiktigt i parallella spår är därför av fortsatt vikt för den offentliga sektorn.
- Vi kommer klara och komma ut ur det här bättre än vi har gjort tidigare. Jag har tillförsikt och tror det kommer att gå jättebra, avslutar Annika Wallenskog framtidsseminariet med.