Stort samarbete i vaccinupphandlingar mellan regioner och Adda Inköpscentral
Ett avbrott i den globala försörjningskedjan för den aktiva substansen mot kikhosta 2015, blev starten för ett av de viktigaste samarbeten som Adda har, nämligen det mellan Sveriges 21 regioner och Adda inköpscentral kring försörjningen av vaccin till bl.a. det svenska barnvaccinprogrammet.
Den nationella vaccinsamordningen som började med de olika vaccinerna i barnvaccinprogrammet har idag vuxit till vaccin till mer än 10 olika sjukdomar som innefattar bland annat HPV och dTp.
- Den globala bristen av kikhostevaccin 2015 pekade ut ett par saker där det svenska barnvaccinprogrammet kunde förstärkas – resiliens i försörjningsledet och ansvarstydlighet så att fördelningen av tillgängliga vaccindoser nationellt kan bli så rättvis som det bara är möjligt, säger Olof Molander, affärsområdeschef på Adda Inköpscentral.
Lösningen blev en nationell samordning med Sveriges 21 regioner, där Adda Inköpscentral tillsammans med regionerna skapar innehåll och förutsättningar för vaccinupphandlingarna som sedan genomförs av Inköpscentralen.
- Vi samordnar behoven och kan därmed hjälpa de leverantörer som lämnar anbud att planera för att kunna erbjuda Sveriges regioner vad de behöver, berättar Cecilia Drott, kategoriansvarig för vårdrelaterad förbrukning och läkemedel på Adda Inköpscentral. Om alla regioner skulle upphandla enskilt blir det svårare för leverantörerna att fördela volymer på samma sätt. Genom samordningen av både behov och krav får regionerna en sammanhållen prisbild för vaccinerna och alla barn inom det nationella barnvaccinationsprogrammet erbjuds samma sorts vaccin, det vill säga inget barn riskerar att få ett mindre effektivt vaccin på grund av att barnet råkar bo i en viss del av Sverige.
Från ett större perspektiv tycker Maria Engström, upphandlare på Region Västernorrland att det finns flera fördelar med att samordna vaccinupphandlingarna.
- För vacciner finns det inte så många leverantörer vilket gör att det för vissa vacciner saknas konkurrens. Det är en fördel att en del kritiska vacciner, som barnvaccin, genom nationell upphandling säkrar att fler leverantörer finns kvar på marknaden i Sverige.
- Sedan är det självklart så att alla vi regioner behöver prioritera vad vi lägger resurser på, och då är det bra att Adda Inköpscentral kan genomföra den här typen av upphandlingar i stället för att alla Regioner ska sitta enskilt och göra samma sak, säger Maria.
Däremot tycker hon fortfarande att upplägget kräver en del av regionerna.
- Jag tycker det fungerar ganska bra, men det kan vara mycket jobb med att sammanställa vaccinerna med priserna i en Excellista när avtalet är klart, säger hon. Sedan är det besvärligt med prissekretessen som är svår att hantera i verksamheterna för det vaccin som patienterna själva ska betala.
Ett omfattande samarbete
Samarbetet mellan Inköpscentralen och regionerna är omfattande. Inför upphandlingarna samlas regionerna för att diskutera behoven tillsammans med Inköpscentralen, och de är också representanter i referensgrupper och bland de medicinska experterna. Inköpscentralen stöttar vid frågor, hjälper till med förvaltning och sätter personer i kontakt med rätt parter. Samarbetet är organiserat i form av ett samarbetsavtal inför nya upphandlingar. På så sätt preciseras behovet i upphandlingen så att leverantörerna kan ge så bra villkor som möjligt och parterna tillsammans kan se till att alla barn blir vaccinerade med de bästa vaccinerna på marknaden.
Maria Engström från Region Västernorrland tycker att samarbetet mellan Inköpscentralen och regionerna fungerar bra.
- Det har varit bra information före, under och efter upphandlingarna. Det gäller för oss regioner att prioritera dessa möten, men om man inte kan vara med får man alltid information via mejl efteråt. Adda Inköpscentral har bra ordning. Jag uppskattar månadsbreven.
Känner du att du kan vara med och påverka och tycka till om Addas upphandlingar på området?
- Jag tycker att de synpunkter jag haft och tagit upp alltid har hanterats på ett bra sätt. Jag får alltid återkoppling.
Externa medicinska experter är involverade
Utöver samarbetet med regionerna är också externa medicinska experter involverade i arbetet, likaså Folkhälsomyndigheten och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Dialogen med leverantörerna är också viktig, poängterar Cecilia Drott.
- Många vaccinleverantörer är stora globala företag som levererar vaccin till många marknader i världen. Därför är det viktigt med framförhållning, god planering och en öppen dialog.
För att kunna hantera tillfälliga brister av vaccin finns i dag vissa kritiska vaccin inom barnvaccinationsprogrammet på lager. Dessa lager är beräknade att räcka i cirka tre månader och vid en bristsituation sätts även en speciell krisorganisation upp för att hantera prioriteringar och distribution.
Att kunna vara flexibel och ställa om snabbt är A och O i arbetet med upphandling av vacciner.
- Redan dagen efter att ett nationellt avtal är tecknat börjar vi arbeta med nästa - vi planerar, följer upp, samtalar med experter, användare och leverantörer, allt för att göra nästa avtals leveranser ännu bättre. Saker kan inträffa snabbt i vaccinbranschen så det gäller att vara beredd på att möta nya behov - som till exempel ett nytt särskilt vaccinationsprogram för Pneumokocksjukdom för de riktigt utsatta i samhället. Att jobba med vaccin är både spännande och stimulerande, berättar Cecilia Drott.
Olof Molander är väldigt glad över att Adda Inköpscentral kan bidra till vaccinförsörjningen i Sverige.
- Idag har det här nationella samarbetet skapat en stark organisation som ger oss som nation en bättre möjlighet att möta framtida försörjningsutmaningar, avslutar han.
Liknande nyheter
- Årets julklapp – kunskap som gör skillnad 21 november 2024
- Kan krismat verkligen vara både god och hållbar? 19 november 2024
- Nytt avtal för Parkmaskiner och gräsklippare 18 november 2024
Kategorin läkemedel erbjuder vacciner för barn och vuxna. Avtalen ska ge en långsiktig trygg vaccinförsörjning i hela Sverige. Se vilka upphandlingar som pågår just nu och vilka färdiga ramavtal vi har.