Adda och SKR kan vinna Årets kompetenspris
Finalisterna i Tech Awards Sweden offentliggjordes under måndagen den 22 februari. Bland finalisterna är projektet Digital mognad som Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Adda Kompetens står bakom. Ett projekt som gett 5 000 medarbetare och chefer i välfärden kunskap för att tillvarata digitaliseringens möjligheter.
Att vara väl förberedd och rustad för framtiden är viktigare nu än någonsin. I den takt som den digitala utvecklingen sker blir också kompetensförsörjning en allt viktigare fråga. Digitalisering är dock aldrig ett mål i sig, det är däremot högkvalitativ och likvärdig vård och skola, en effektiv och hållbar stadsbyggnadsprocess samt en öppen, serviceinriktad och tillgänglig förvaltning. Därför är det viktigt att tillvarata och utveckla medarbetares kompetens, att våga utmana hela organisationen att tänka nytt och hitta nya smartare sätt att jobba.
- Digital mognad handlar om mer än bara digitalisering. Det handlar också om styrning och ledning. Det är inte en fråga enbart för digitaliserings- eller IT-avdelningen, det här handlar om att kompetensutveckla hela organisationen. Genom Adda och SKRs satsning på digital mognad ger vi kommuner och regioner möjlighet till kompetensutveckling i alla led, säger Julia Larsson, projektledare på Adda Kompetens.
Sundsvalls kommun är en av de kommuner som deltagit i projektet och är även med i Nationellt kompetensforum för digital mognad.
- Digital mognad byggd på evidens finns i Sundsvalls DNA och är grunden för att vi blivit Sveriges digitaliseringskommun. Adda och SKRs arbete med digital mognad för oss kommuner och regioner har en avgörande roll i att skala evidens och förmåga för att skapa bättre förutsättningar för offentlig sektor, säger Marcus Matteby, CDO/CIO på Sundsvalls kommun.
Projekt Digital mognad har drivits av Adda och SKR, i nära samarbete med Göteborgs universitet, och pågick under åren 2021-2022. 150 kommuner och regioner har fått stöd i form av utbildningar, erfarenhetsutbyte och dialog genom kompetensgemenskap. 5 000 medarbetare och chefer i välfärden har deltagit på de utbildningar som projektet erbjudit. Projektet har delfinansierats av Svenska ESF-rådet.
- Vi har fått bevittna och vara en del av en fantastisk resa under de senaste två åren, där så många kommuner och regioner slutit upp i ett gemensamt arbete kring digital mognad och gjort enorma framsteg. Kollektivets förmåga att öppet och ärligt dela med sig av tankar, frågor och lösningar har verkligen satt fingret på hur starka vi är när vi gör och lär oss saker ihop. Nu ökar vi takten och hoppas att alla kommuner och regioner vill vara med. Tillsammans är vägen framåt, säger Fredrik Carlsson, digitaliseringsstrateg på SKR.
Ett hundratal offentliga organisationer och leverantörer fortsätter arbetet
Projektet är avslutat men det livslånga lärandet, erfarenhetsutbyte, kompetensgemenskap och utbildning i området för digital mognad fortsätter. Adda Kompetens har fått i uppdrag av SKR att långsiktigt vidareutveckla resultatet av projektet Digital mognad vilket bland annat har resulterat i Nationellt kompetensforum för kommuner, regioner och deras helägda bolag, samt partnerprogram för leverantörer inom välfärden. Det fortsatta arbetet sker i nära samarbete med Göteborgs universitet.
Är du intresserad av att vara med? Läs mer på:
Liknande nyheter
- Årets julklapp – kunskap som gör skillnad 21 november 2024
- Förändringsledning - en viktig pusselbit för Handslaget 1 november 2024
- Historisk uppslutning för framtidens digitala välfärd 7 oktober 2024