"Det enda som saknades var lite parmesan"
Under beredskapsveckan fick flera olika verksamheter provsmaka livsmedel för krisberedskap som kommuner och regioner nu kan avropa på Addas första renodlade beredskapsavtal.
- Sett till att man ska äta detta i kris så är det jättebra mat, säger en provsmakare.
Under beredskapsveckan som genomförs varje år v. 39 på initiativ av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap fick flera olika verksamheter chans att provsmaka maten. Först ut var eleverna i en grundskola och i en gymnasieskola i Karlstad.
Initiativet anordnades av Adda tillsammans med en leverantör på ramavtalet, Räddningstjänsten Karlstadsregionen och Karlstad kommun. Totalt beställdes 700 portioner. I grundskolan tillagades maten på murikor utomhus, vilket kopplade väl an till beredskapsveckans tema ”Öva”.
Majoriteten av eleverna tyckte att maten smakade mycket bra, närmare 82% gav maten högsta betyg. Eleverna gav kommentarer likt ”Gott och lik annan mat som man gör hemma till vardags”, ”Väldigt gott! Vill göra om aktiviteten” och ”Det var asgött”.
- Jag blev överraskad över hur väl sammansatta rätterna var i både smak och konsistens. Det enda som saknades var lite parmesan och vin, säger Alain Grenard, kostchef på gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen i Karlstad kommun skrattandes.
Även boende och personal på ett trygghetsboende i Karlstad fick chansen att provsmaka maten. Där blev genomsnittsbetyget på smak och konsistens en fyra på en femgradig skala.
Sjukhuspersonal fick öva skarpt
Under veckan serverades maten även på restaurangen på Växjö sjukhus för personal och anhöriga till sjukhusets patienter. Där lät man personalen öva skarpt på att tillaga maten i en simulerad krissituation utan hjälp av leverantörernas kockar. Övningen gick bra och har resulterat i att Region Kronoberg bestämt sig för att regelbundet genomföra liknande övningar för att kunna vara så förberedda som det går om en kris skulle uppstå.
- Vi blev positivt överraskade att region Kronoberg valde att genomföra en live-övning utan förvarning för storkökspersonalen, säger Helena Eggens, avtalsansvarig på Adda. Det gjorde att personalen verkligen fick öva på hur en verklig kris kan vara. Vi har även sett att de måltidsenheter som arbetar nära sin regionen eller kommunens säkerhetsavdelning ofta är bättre på krishantering.
Även här var reaktionerna på maten positiv. Över 38% sa att maten var jättegod, medan drygt 50% sa att den smakade sådär. Endast 8% svarade att maten inte var god. Däremot kommenterade flera det definitivt var mat de hade kunnat äta under en kris. ”Det var mer än okej mat och sett till man ska äta detta i kris så är det jättebra mat”, ”För att vara frystorkad mat var det över förväntan. Om det hade varit en skarp situation och det var detta eller hunger så finns det bra mycket sämre alternativ” och ”Helt ok bra käk”.
Fortsatt leverantörsdialog för ett så bra avtal som möjligt
För leverantörerna på ramavtalet var detta också en positiv upplevelse. Den feedback som kom in och förslag på förbättringar är något som de tar till sig, exempelvis otydliga tillagningsanvisningar och otydliga innehållsdeklarationer.
- Som alla säkert känner till så är det väldigt viktigt med bra leverantörsdialoger för att tillsammans förbättra och utveckla ett ramavtal, säger Helena.
Liknande nyheter
- Stöd i att avropa bokning- och bidragslösningar 19 december 2024
- "Addas stöd var en framgångsfaktor när vi upphandlade lösning för Säker digital kommunikation" 13 december 2024
- Tipsa oss om brister - tillsammans kan vi agera 12 december 2024
Här kan du läsa mer om Livsmedel krisberedskap 2023.