Gransknings- och rådgivningstjänster klart för avrop
Nu är ramavtalen Gransknings- och rådgivningstjänster 2022 och Gransknings- och rådgivningstjänster 2022-2 Miljöuppföljning klara för avrop. Avtalen stödjer dig med rådgivning och uppföljning inom avtalsefterlevnad och forensic, hållbara värdekedjor, investeringar, miljöfrågor och att motverka arbetslivskriminalitet.
Vi passade på att prata lite med avtalsansvarig Charlotte Dagnäs, upphandlare Viktor Anseus och hållbarhetsstrategen Emilia Broniarzyk på Adda om hur arbetet med upphandlingen har gått och vad som är bra med det nya ramavtalet.
Hur har upphandlingen gått?
- Vi är nöjda med resultatet. Vi har använt nya grepp, vilken kan innebära en viss osäkerhet, men det har lönat sig. Vi har fastställt en del prisuppgifter på förhand och utvärderat fiktiva uppdrag och faktiskt utförda rapporter för att säkerställa hög kvalitet, vilket har varit tidskrävande, men vi är nöjda med det slutgiltiga resultatet, säger Viktor.
Vad är bra med det nya ramavtalet?
- Ramavtalet erbjuder ett strategiskt och operativt stöd både före, under och efter upphandling och avtalstecknande. För en effektiv uppföljning och revision är det även viktigt att kunna få ett stöd tidigare i upphandlingsprocessen. Att ställa relevanta krav som sedan även följs upp är viktigt för korrekta och säkra leveranser på upphandlade avtal, säger Charlotte och fortsätter:
- Ramavtalet svarar mot hållbarhetsaspekter enligt Agenda 2030. Vi har även i flera anbudsområden haft fastställda priser med en målbild att värna sund konkurrens mellan leverantörerna och hög kvalitet på leveransen.
Vad är den största skillnaden från tidigare ramavtal?
- I det nya ramavtalet finns stöd för att granska arbetsrättsliga villkor, arbetsmiljö och arbetslivskriminalitet inom branscher med höga risker för arbetslivskriminalitet såsom bygg- eller städbranschen, berättar Viktor.
Vi har också separerat granskning av hållbarhetskrav och har nu ett nytt område, nämligen hållbara värdekedjor och hållbara investeringar samt ett separat ramavtal för granskning av miljöfrågor. Detta har vi gjort för att få rätt kompetens hos leverantörerna. För dessa områden har vi även valt att upphandla fasta timpriser, för att säkerställa kompetensen och arbetsförhållanden för konsulter, tillägger Emilia.
Vad är den röda tråden i upphandlingen?
Social, miljömässig och ekonomisk hållbarhet är en del av Agenda 2030. Det finns ett starkt samband mellan dessa aspekter, det går inte att särskilja ekonomisk brottslighet från bristande arbetsrättsliga villkor. Bekämpning av penningtvätt, korruption och skatteundandragande ingår i inköpscentralens Agenda 2030-analys. Begreppet sund konkurrens används ofta som paraplybegrepp för frågor som rör ekonomisk brottslighet, osunda arbetsvillkor och exploatering av arbetskraft, avslutar Viktor.
Här kan du läsa mer om Gransknings- och rådgivningstjänster 2022
Liknande nyheter
- Nytt avtal för Parkmaskiner och gräsklippare 18 november 2024
- Nytt ramavtal för uppföljandekontroller inom socialtjänsten 14 november 2024
- Nu släpps Upphandlingsplan 2025 - En tydlig vägledning för strategisk försörjning i offentlig sektor 5 november 2024