Osäker omvärld? 2023 i retrospektiv
Att vi lever i en osäker tid där vi försöker dra lärdomar av covid-19 pandemin, samtidigt som vi rustar upp vårt totalförsvar och förbereder ett svenskt NATO-inträde kanske inte har undgått någon. Men vilka har varit de största händelserna med koppling till beredskap hittills under 2023? Kan man se trender eller speciella utvecklingsområden? Vad ser vi i beredskapskikaren?
Såhär under beredskapsveckan tar vi på oss sorterarhatten och blickar vi tillbaka på vad som hänt under 2023 fram till nu.
I Addas arbete har omvärldsbevakning en naturlig plats. Vi jobbar med att stärka hela vårt samhälle genom att upphandla varor och tjänster som krävs för att upprätthålla grundläggande samhällsfunktioner. Vidare tillhandahåller vi blanketter och arkivmaterial till hälso- och sjukvården som är nödvändiga för att kunna ge fortsatt vård, även om digitala system slås ut.
Sveriges säkerhet hotas i en orolig omvärld
För att kunna vara offentlig sektors främsta samarbetspartner och hjälpa kommuner och regioner att identifiera behov, risker och utmaningar måste vi hålla oss à jour med marknad och branscher, myndigheters arbete, ny lagstiftning, sanktioner och direktiv.
I en orolig omvärld ökar hotet mot Sveriges säkerhet, vilket märks både nationellt och lokalt, i form av ökade antal illvilliga aktioner. Det kan röra sig om organiserad brottslighet med våldsdåd, planerade demonstrationer med koranbränningar, hackerattacker och IT-angrepp, hot mot tjänstemän eller ökad spridning av konspirationsteorier och antistatliga budskap som bidrar till ett bredare författningshot såväl som ett ökat attentatshot.
Energibrist, översvämningar och svinpest
Vi minns vintern 2022/2023 med el-energibrist som gav oss nya perspektiv på energifrågan:
- Elenergi och styrel
- Reservkraft
- Drivmedel, drivmedelslager och eldningsprodukter
- Komponentsbrist
- Solceller - ökar beredskapen eller inte?
- Elfordon och laddstationer
Inom kommunikationsområdet ser vi utmaningar med digitalisering och omställning i samband med avvecklingen av 2G- och 3G-näten.
Under året har också frågor om dricksvatten och livsmedelsberedskap blivit en viktig fråga i byggandet av Sveriges nya totalförsvar. Här pågår en rad statliga utredningar och projekt för att hitta samarbetsformer och nationella strategier.
Sommaren bjöd också på stora utmaningar med omfattande översvämningar och skred till följd av stora mängder nederbörd, något som satte ytterligare strålkastare på krisberedskap på både nationell nivå som regionalt och lokalt.
Den afrikanska svinpesten är även den en prövning av landets beredskap på flera sätt. Farliga smittor och kontamination inom området "farliga ämnen" (CBRNE*) är alltid en utmaning för landets kommuner, regioner och räddningstjänster. Detta kräver noggrann planering och kunskap om bland annat sanering och skyddsutrustning.
För bara några dagar sedan drabbades också Stenungssund av ett kraftigt jordskred som drog med sig en lång sträcka av väg E6. En händelse som skapade stor förödelse i området och det kommer ta lång tid att utreda händelseförlopp och återställa vägen och omkringliggande område och byggnader. Hur ska Sveriges beredskap för jordskred se ut framåt? Detta är en fråga som nog med stor sannolikhet kommer behöva diskuteras mer på ett nationellt plan.
Framtiden?
Hur utvecklingen kommer att bli är svårt att sia om, men troligtvis kommer beredskapsfrågor ha en självklar plats i allas vårt arbete då det blir allt viktigare att kunna hantera de utmaningar vi ställs inför, oavsett typ av samhällspåverkan och nivå (nationell, regional eller lokal).
Nu pågår ett antal initiativ och utredningar för att stärka Sveriges beredskap inom flera områden. Medvetenheten har under året ökat brett i samhället, och när fler blir medvetna om vikten av beredskap kommer vi också att stå bättre rustade för framtiden.
Vi på Adda bevakar kontinuerligt olika frågor som påverkar försörjningen för offentlig sektor. Vår ambition är att bidra till en bättre försörjningsberedskap och skapa robusthet. Tillsammans bygger vi Sveriges beredskap.
* CBRNE står för kemiska, biologiska, radiologiska, nukleära och explosiva hot.
Liknande nyheter
- Årets julklapp – kunskap som gör skillnad 21 november 2024
- Kan krismat verkligen vara både god och hållbar? 19 november 2024
- Nytt avtal för Parkmaskiner och gräsklippare 18 november 2024
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap
- Handbok i kommunal krisberedskap
- Planera för personalbortfall
- Planering för försörjning av varor och tjänster
- Totalförsvarsplikt
Energimyndigheten
Livsmedelsverket
Upphandlingsmyndigheten
Podcasts
Sveriges kommuner och regioner (SKR)
Folk och försvar
Trafikverket