SKR:s och Addas arbete mot välfärdsbrottslighet
Välfärdsbrottslighet är ett växande problem inom den offentliga sektorn. Under vecka 43 bjuder Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) in till en serie seminarier med fokus på arbetet mot välfärdsbrottslighet. Adda medverkar på två pass där vi delar med oss av vårt arbete för att motverka brottslighet inom välfärden.
Charlotte Dagnäs och Frida Skårner från Adda.
Välfärdsbrottslighet är något som ständigt är aktuellt och som ökar i den offentliga sektorn. Den slukar stora resurser och utgör en stor risk för våra välfärdssystem.
- Vi på Adda har intensifierat våra tjänster och erbjudanden till våra kunder som ska stödja dem i arbetet med att förebygga och motverka all form av brottslighet inklusive välfärdsbrott, säger vd Monica Skagne.
Under vecka 43 arrangerar SKR ett antal seminarier kopplat till välfärdsbrottslighet där Adda medverkar. På onsdagen medverkar bland annat Frida Skårner, kategoriansvarig inom Sociala tjänster, för att prata om Addas arbete med att förhindra välfärdsbrottslighet i ramavtal för tjänster inom individ- och familjeomsorgen.
- Adda arbetar med kontroller vid upphandling och ett omfattande uppföljningsarbete. Att kommunen betalar för kvalitet som inte kommer den enskilde individen till godo är en indikator på att ett företag är oseriöst. Av den anledningen är kvalitetsbrister i fokus för att komma åt oseriösa aktörer, säger Frida Skårner.
TIPS-funktion som identifierar felaktigheter
Genom samverkan med olika aktörer har Adda utvecklat en så kallad TIPS-funktion för att identifiera felaktigheter och oseriösa aktörer på ramavtalen.
- Adda samverkar främst med de kommuner som använder ramavtalet och har utvecklat en funktion där kommuner kan tipsa om kvalitetsbrister eller annat som inte står rätt till med koppling till villkor i ramavtalet.
Adda arbetar kontinuerligt med att utveckla kravställning och förbättra arbetssätt för kontroller och uppföljning för att hitta oseriösa aktörer.
- Fokus framåt kommer vara att utveckla de kontroller vi gör vid själva upphandlingen och hur vi kan vässa våra uteslutningsgrunder för att hindra att oseriösa aktörer tecknar ramavtal med Adda. Detta kommer vi jobba med, bland annat kopplat till våra kommande upphandlingar HVB Vuxna och Konsulentstödd familjehemsvård, berättar Frida Skårner.
Addas ramavtal bidrar till kvalitativa uppföljningar och revisioner
På fredagen medverkar även Charlotte Dagnäs, kategoriansvarig Professionella tjänster, och kommer att berätta om Addas nya ramavtal Gransknings- och rådgivningstjänster. Genom att erbjuda relevanta tjänster, där leverantörer bidrar både med kompetens, erfarenhet och verktyg för att genomföra kvalitativa uppföljningar och revisioner, fyller ramavtalet en viktig funktion för korrekta och säkra leveranser på upphandlade avtal.
- Ramavtalet omfattar strategiskt och operativt stöd i arbetet med att identifiera och åtgärda brott och oegentligheter som finansiella felaktigheter, regelöverträdelser, sanktionsbrott, penningtvätt samt mutor och korruption, berättar Charlotte Dagnäs.
Uppföljningens syfte är att skapa sund konkurrens på marknaden, säkerställa att samtliga leverantörsled uppfyller sitt samhällsansvar gällande sociala och arbetsrättsliga förhållanden samt motverka olika former av ekonomisk brottslighet.
Ta del av hela programmet
Läs mer på SKR:s hemsida om temaveckan samt om hur du kan anmäla dig.
Se mer om Addas arbete mot välfärdsbrottslighet
Tidigare i år anordnade Adda ett framtidsseminarium där vi fördjupade oss i välfärdsbrottslighetsfrågan tillsammans med flera experter. Ta del av inspelningen i efterhand.