Hållbarhet, beredskap och välfärdsbrottslighet i fokus under Almedalsveckan
Nyligen gick Almedalsveckan 2024 av stapeln. Under fyra intensiva dagar förvandlas Visby till en av Sveriges mest betydelsefulla mötesplatser för samhällsfrågor, dialog och kompetensutveckling. Adda var på plats för att delta i dialoger, lära och dela kunskap.
Foto: Kristina Syk
På plats för att representera Adda fanns Olof Molander, affärsområdeschef, Kristina Syk, chef för försörjningsberedskap och riskanalys och Peter Nohrstedt, hållbarhetschef. Under veckan deltog de på flera seminarier och panelsamtal.
- Min upplevelse var riktigt bra och jag tror att Almedalen kan ha hittat en form som passar, säger Olof om veckans alla intryck och det nya upplägget med fyra istället för åtta dagar.
Hållbarhet, beredskap och välfärdsbrottslighet är frågor som ständigt är aktuella på Adda och gick även hand i hand med många av de ämnen som stod i fokus under Almedalsveckan.
- En uppenbar trend var allvaret gällande klimatets, geopolitikens och välfärdsbrottslighetens negativa påverkan på vår vardag. Oavsett övergripande ämne och perspektiv återkom dessa tre frågor i samtliga diskussioner - hållbarhet, beredskap och välfärdsbrottslighet. Mycket intressant, viktigt och i allra högsta grad relevant för oss på Adda, säger Olof.
Framtiden för hållbarhet och beredskap
Även Kristina och Peter uppskattade det nya upplägget med färre dagar och upplevde en ökad koncentration och fokus på det relevanta.
Kristina deltog i samtal om beredskap, där ungas roll i framtidens totalförsvar diskuterades, men även en diskussion om hur vi tolkar nuläge och framtid ur ett perspektiv präglat av säkerhet, trygghet och försvar.
Även Peter deltog i flera seminarier med fokus på hållbarhet inom inköp och leveranskedjor. Ur ett hållbarhetsperspektiv var veckans stora snackisar hållbart byggande, cirkulär ekonomi och AI.
Tillsammans mot samma mål
Ytterligare ett steg framåt är trenden att diskutera sammanhang och samband tvärvetenskapligt. Frågor kring hållbarhet, beredskap, upphandling och välfärdsbrottslighet har tidigare förpassats till enskilda frågor. Olof, Peter och Kristina menar att de ser ett skifte mot ett gemensamt perspektiv och att dessa frågor i allt högre grad diskuteras och utvecklas i relation till varandra.
- Äntligen diskuterades sammanhang och samband tvärvetenskapligt. Om myndigheter, marknad och samlad expertis tillsammans ser över metoder och arbetssätt kring klimatarbetet, försörjningen och brottsligheten så kan vi, tillsammans, nå våra mål, menar Kristina.
-Det är mycket lättare att faktiskt komma framåt när vi lyfter blicken och samarbetar. Det tog lite tid men jag tror nu att vi har landat i vikten av att kunna sätta sina egna kompetenser i relation till andras för att gemensamt kunna möta alla de stora utmaningar vi står inför, tillägger Olof.
Mycket bättre och lättare att komma framåt när vi alla lyfter blicken och samarbetar
Helt rätt i tiden
Almedalsveckan kan betraktas som ett kvitto på att Addas inriktning är helt rätt. Digitalisering, beredskap, hållbarhet och bekämpningen av välfärdsbrottslighet är frågor som ständigt är aktuella i vår dagliga verksamhet.
- Vi ligger helt rätt i tiden med dessa frågor. Adda arbetar fokuserat med dessa frågor, framför allt i uppföljningen av våra ramavtal. Nu handlar det bara om att fortsätta bygga vår verkstad och kommunicera till omvärlden, avslutar Olof.
Liknande nyheter
- Tjänstedesign när socialtjänsten ställer om 20 december 2024
- Stöd i att avropa bokning- och bidragslösningar 19 december 2024
- "Addas stöd var en framgångsfaktor när vi upphandlade lösning för Säker digital kommunikation" 13 december 2024
Vill du veta mer om hur Adda arbetar med hållbarhet? Läs mer här.
Hur stoppar man det växande problemet med välfärdsbrottslighet inom nationella inköpscentraler? Detta och mycket mer lyfte nyligen Olof Molander, Chef för Addas inköpscentralsverksamhet, Tony Doganson, vd för Sinfra och Johan Almesjö, vd för HBV i en debattartikel i Dagens Samhälle.