Fler välfärdsbrott kan förhindras med bättre tillgång till information
Välfärdsbrottslighet i upphandlingar måste motarbetas. Därför måste alla upphandlare inom välfärden ha god tillgång till information och kunna göra bakgrundskontroller. Det är innehållet i den hemställan som SKR och Adda skickar in till regeringen efter beslut i SKR styrelse.
Välfärden upphandlar årligen varor och tjänster för cirka 921 miljarder kronor, något som skapar risker för välfärdsbrottslighet. Kriminella aktörer måste hindras från att träffa avtal med offentlig sektor.
SKR och Adda har tillsammans listat ett antal åtgärder för att bekämpa välfärdsbrottslighet och som ökar möjligheterna att ta del av information i offentlig upphandling. Det är innehållet i den hemställan som SKR i dag har tagit beslut om.
– Vi gör idag de bakgrundskontroller som lagen tillåter, men vi ser att dessa inte räcker. Vi vill verka för sund konkurrens med seriösa leverantörer, för att åstadkomma det måste vi täppa igen hålen som idag gör det möjligt för oseriösa att komma in. Det kan vi göra genom bättre informationsdelning mellan myndigheter och upphandlande organisationer, och att vi gör det tillsammans, säger Åsa Granat, tf vd Adda.
I hemställan vill SKR och Adda bland annat se att regelverket för upphandling skärps genom att:
- Upphandlare får tillgång till fler uppgifter om anbudsgivare
Det är positivt att regeringen går vidare med Leverantörskontrollutredningens förslag. De är dock inte tillräckliga. Upphandlande organisationer behöver exempelvis få tillgång till uppgifter om en anbudsgivare begått allvarliga fel i yrkesutövningen, har en historik av allvarliga eller ihållande brister i tidigare avtal eller har åsidosatt miljörättsliga skyldigheter. Vilka uppgifter som behövs bör utredas men omfatta även valfrihetssystem. - Leverantörskontrollen samlas hos Bolagsverket. Om upphandlande myndigheter har en myndighetskontakt blir informationsdelningen effektiv.
- Sekretess ska kunna brytas
Information som behövs för att bekämpa välfärdsbrottslighet omfattas ofta av sekretess. Det behövs lagstöd för en utökad informationsdelning och den måste inkludera nödvändiga undantag från sekretess. - Integritetsskyddsmyndigheten arbetar mot välfärdsbrottslighet. Myndigheten behöver ta fram föreskrifter som tydliggör att alla upphandlande organisationer kan behandla uppgifter om lagöverträdelser hos anbudsgivare och leverantörer.
- Fler bakgrundskontroller tillåts
Den utredredning som nu undersöker hur kommuner ska göra för att bakgrundskontrollera befintliga och blivande anställda bör få i uppdrag att lägga förslag om hur samtliga upphandlande organisationer ska kunna bakgrundskontrollera anställda på strategiska funktioner.
Hemställan om åtgärder för att bekämpa välfärdsbrottslighet i offentlig upphandling
Liknande nyheter
- Nu släpps Upphandlingsplan 2025 - En tydlig vägledning för strategisk försörjning i offentlig sektor 5 november 2024
- Uppföljning av HVB-hem är viktigt 9 oktober 2024
- Erik Slottner ser enom potential i Adda 4 oktober 2024
Sveriges kommuner har enats om en strategisk agenda för digitalisering. SKR, Adda och Inera har lett arbetet.
Läs mer på SKR:s webbplats om Handslag för digitalisering.