Förändringsledning - en viktig pusselbit för Handslaget
I en ny utbildning från SKR och Adda tränar deltagarna på att planera och implementera förändringar på ett sätt som skapar långsiktig nytta. Utbildningen är en viktig pusselbit för att stärka kompetensen i kommuner som anslutit sig till initativen inom det så kallade Handslaget för digitalisering.
Sveriges kommuner har gått samman inom det som kallas för ”Handslaget för digitalisering” som handlar om att kommuner och SKR-koncernen (SKR, Adda och Inera) samverkar kring konkreta digitaliseringsinitiativ inom områden som socialtjänst, skola och grundläggande infrastruktur. Syftet är att rusta kommunerna för att möta framtidens krav och skapa förutsättningar för att både medborgare och verksamheter ska kunna dra nytta av tekniska framsteg.
Julia Larsson, chef för digitalisering och innovation på Adda som också arbetar med Handslaget, betonar vikten av förändringsledning som en avgörande del av digitaliseringen:
– Vid vårt CDO-nätverk, med cirka 150 digitaliseringsansvariga från kommunerna, i maj 2024 diskuterades Handslaget och de många digitaliseringsinitiativ det medför. Det kräver inte bara nya verktyg och tekniska lösningar, utan också förändrade arbetssätt, styrning och ledarskap. En kommun uttryckte det väl: 'Handslaget kommer leda till förändringar, det är målet – och då är förändringsledning en viktig gemensam nämnare, utan vilken nyttan svårligen kan hämtas.
Ny utbildning ska stötta införande av Handslagets initiativ
Den nya utbildningen ”Förändringsledning för effektfull implementering” från SKR och Adda är särskilt utformad för att möta denna utmaning och rusta kommuner att implementera Handslagets initiativ på ett långsiktigt hållbart sätt. Utbildningen kompletterar ett brett utbud av befintliga utbildningar inom digitalisering och användardriven innovation.
Här ligger fokus på att deltagarna får verktyg att inte bara initiera, utan även förankra och leda förändringar med ett mänskligt perspektiv. Genom både lärarledda träffar och arbete med egna case – kopplade till exempelvis initiativ från Handslaget eller nya arbetssätt – får deltagarna direkt tillämpa verktyg och metoder för förändringsledning.
Jenny Johansson, utvecklingsledare på Adda, är en av utbildningens kursledare. Med lång erfarenhet av verksamhetsutveckling i offentlig sektor har hon sett vilken skillnad det gör när människor får omsätta kunskaper i verkliga situationer.
– När deltagarna får arbeta praktiskt under utbildningen blir lärandet både relevant och tillämpbart. Det här är en chans att förankra förändringskompetens på ett sätt som verkligen leder till att man får ut den effekt man önskar med förändringen, säger Jenny.
Vikten av att leda med tillit och framtidsperspektiv
Tove Löfgren, innovationsstrateg på SKR, är utbildningens andra kursledare. Hennes erfarenheter från såväl lokal som nationell nivå har lärt henne att tillit är en central faktor i offentlig sektors förändringsarbete.
– Att leda förändring i offentlig sektor innebär en balans mellan att skapa värde idag samtidigt som vi behöver vara relevanta för framtidens invånare. Förändringsledning handlar om att bygga tillit, inte bara genom att leverera nytta nu, utan också genom att vara förberedd på morgondagens behov, säger Tove.
Två pilotomgångar hålls våren 2025
Förändringsledning för effektfull implementering hålls till att börja med som två pilotomgångar våren 2025, med flera ordinarie omgångar planerade till hösten.
Läs mer och boka din plats här
Liknande nyheter
- Årets julklapp – kunskap som gör skillnad 21 november 2024
- Ny utbildning om lön och anställningsvillkor inom funktionshinderomsorgen 9 oktober 2024
- Historisk uppslutning för framtidens digitala välfärd 7 oktober 2024