Från utredningar till handlingskraft
Nu har vi nått fram till vecka 39, den vecka som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) etablerat som ”Beredskapsvecka” och som syftar till att medvetandegöra svenska folket om krisberedskap och civilt försvar.
Under beredskapsveckan passar vi på att blicka tillbaka på året som har gått och reflektera över omvärldsläge, nationella perspektiv och vad vi har åstadkommit. Men vi vill även blicka framåt och se vad som är på gång just nu och även sia en aning om framtiden.
Ökat behov av samarbete mellan näringsliv och myndigheter
2023 stod Sverige ännu i farstun med förhoppningar om att snart få kliva in som fullvärdiga medlemmar i NATO. Slutligen föll alla pusselbitar på plats och Sverige antogs i NATO den 7 mars 2024. Många av de statliga utredningar som initierats börjar nu bli klara och bilden av Sveriges totalförsvar och beredskap klarnar allt mer. En av de största utmaningarna med satsningarna på återuppbyggandet av totalförsvaret och det civila försvaret är finansieringen, vilket inte minst blir tydligt för Sveriges kommuner och regioner.
Ökade krav på kommuners och regioners robusthet medför ett ökat behov av samarbete mellan näringsliv och myndigheter. Många av de kommunala och regionala verksamheterna utförs idag via avtal med privata aktörer. Vad innebär det för kommuner och regioners möjligheter att bygga robusthet i samhällsviktig verksamhet?
Upphandling och avtal är, och kommer att vara, ett av de viktigaste verktygen för ökad robusthet, försörjningsberedskap och ökat samarbete mellan det privata och det offentliga. Genom ökat fokus på beredskapsfrågor och kontinuitetsarbete växer en ny avdelningen för försörjningsberedskap och riskanalys på Adda fram. Ett av uppdragen är att fånga kommuner och regioners behov av produkter och tjänster inom beredskapsområdet och omsätta det i våra upphandlingar och avtal. Just nu pågår bland annat arbetet med en upphandling av ett nationellt avtal för reservkraftslösningar i samarbete med Energimyndigheten, något som har varit efterfrågat.
En föränderlig omvärld
Vår omvärld förändras snabbt och vi står inför många utmaningar. Under året har vi sett spridningen av Mpox-viruset, ett ökat antal cyberattacker, och fler naturkatastrofer som översvämningar, ras, skred, värmeböljor och bränder. Dessutom har välfärdsbrottsligheten och den organiserade brottsligheten blivit alltmer framträdande. Dessa händelser visar tydligt att vi måste vara ständigt beredda på pandemier och smittspridning, stärka vår digitala och tekniska motståndskraft, och vara redo att hantera extrema väder- och natursituationer, och agera mot antagonistiska hot. Samtidigt måste vi arbeta aktivt för att förebygga välfärdsbrott och motverka organiserad brottslighet.
Vad händer i framtiden?
Utredningar och beredningar börjar succesivt leda till handfasta riktlinjer, mål och finansieringsförslag. Utpekade sektorsansvariga myndigheter, länsstyrelsens civilområden, kommuner, regioner kan äntligen böja rita kartan över rapporteringsvägar, samarbetsstrukturer och ansvarsområden. Djävulen sitter dock i detaljerna, och det kommer bli allt mer viktigt att känna till sina mest kritiska beroenden och arbeta aktivt med att identifiera risker i försörjningskedjor för att förebygga bristsituationer eller avbrott i samhällsviktig verksamhet.
Vi ska inte glömma bort att förmågan att hantera vardagliga kriser bygger grunden till förmågan att hantera större och mer omfattande kriser och hot. Sverige är på god väg nu, vi har satt igång. Små och stora initiativ leder alla till den positiva kraft som bygger vårt moderna totalförsvar. Adda är med på resan och bidrar med expertkompetens inom upphandling, utbildning, kund- och näringssamarbeten.
Det här händer under veckan
Under beredskapsveckan kommer Kristina Syk, chef för försörjningsberedskap och riskanalys, att delta på ett seminarium hos OneMed med temat ”Sätt igång – Försörjningsberedskap för hälso- & sjukvården”.
Under seminariet kommer vi att få svar på hur vi bland annat kan uppnå en god försörjningsberedskap för våren och hur kommuner och myndigheter kan tänka kring upphandling och lagerhållning. Se mer på OneMeds hemsida.
Krismat i Kristianstad och Ronneby
På onsdag och torsdag kommer våra kollegor Helena Eggens och Andreas Holmer att befinna sig i Blekinge. Under den första dagen kommer dom att stå på Stora torget i Kristianstad för att bjuda förbipasserande på mat från vårt ramavtal Livsmedel och krisberedskap 2023.
Dagen efter kommer de att befinna sig på både en gymnasieskola och i kommunhuset i Ronneby. Se vår medverkan från förra året när vi befann oss i en gymnasieskola i Karlstad.
Prata försörjningsberedskap med oss på Mötesplats för offentliga affärer
Under samma tid kommer vi att befinna oss på konferensen Mötesplats för offentliga affärer ute i Nacka, Stockholm. Kristina Syk kommer att medverka hålla i ett seminarium om hur upphandling kan vara en del för att stärka försörjninsgberedskapen. Dessutom kommer Peter Nohrstedt, hållbarhetschef, att prata om hur offentliga inköp kan bidra till att vi snabbare når klimatmålen.
Se hela programmet
Liknande nyheter
- Kan krismat verkligen vara både god och hållbar? 19 november 2024
- Nytt ramavtal för leasing av personbilar och transportfordon 10 oktober 2024
- Erik Slottner ser enom potential i Adda 4 oktober 2024
I Addas beredskapsförråd kan du ta del av våra erbjudanden som stärker förberedelse innan, under och efter krisen.