Omsorgskontoret i Södertälje satsar på kompetensutveckling för digital omställning
Louise Gottlind är verksamhetsstrateg inom digitalisering på omsorgskontoret i Södertälje kommun, där hon också sitter i ledningsgruppen. Under våren gick hon utbildningen Att driva välfärdsutveckling genom digitalisering, för att stärka sin kompetens och få fart på organisationens omställning. Här berättar hon om sina erfarenheter från utbildningen och hur hon redan nu planerar att omsätta sina nya kunskaper i praktiken.
Louise fick höra om utbildningen "Att driva välfärdsutveckling genom digitalisering" genom sin chef, som tyckte att utbildningen skulle passa både henne och organisationen.
— När jag läste om den kändes innehållet superrelevant. Ämnet passade min roll perfekt då jag sitter i omsorgskontorets ledningsgrupp och leder vårt digitaliseringsarbete. Upplägget, med ett antal längre digitala träffar och tid att läsa in sig mellan, var också genomförbart i min arbetsvardag.
Högskolepoäng lockade extra
Det faktum att kursen gavs vid Göteborgs universitet och att det fanns möjlighet till högskolepoäng var också en stor bonus.
— Jag vill arbeta evidensbaserat och det är extra kul om tid som jag lägger på utbildning genererar högskolepoäng!
Digitala träffar som skapade engagemang
Under utbildningens gång uppskattade Louise särskilt upplägget på de digitala träffarna: först en gemensam kort introduktion ledd av huvudlärarna Johan Magnusson och Tomas Lindroth, sedan diskussioner i smågrupper, och avslutningsvis en stor gemensam diskussion.
— Vi blev sporrade att tänka kritiskt och ifrågasätta gamla sanningar, och det var också bra med pauser, det är ju så uttröttande med långa digitala möten. Men under träffarna kände jag mig alert!
Nya kunskaperna har redan börjat tillämpas
Efter utbildningen har Louise redan börjat tillämpa sina nyvunna kunskaper. Tillsammans med sin chef har hon identifierat de mest relevanta insikterna för organisationen och diskuterat vilka steg de kan ta inom ledningsgruppen redan till hösten.
— Personligen kommer jag att använda vår kursbok Offentlig sektors digitalisering ofta framöver, som underlag till mitt presentationsmaterial och för att justera min retorik.
— Jag kommer också lägga mer fokus på innovation och klura på vad det är jag gör i min roll som verkligen är innovation. En insikt från utbildningen är att vi ofta är duktiga på att effektivisera befintliga processer och arbetssätt, medan det behövs avsättas tid och resurser för att jobba med innovation, att utforska helt nya sätt att göra saker på.
I höst är det chefernas tur
Nu till hösten ska både Louise chef och Södertälje kommuns digitaliseringschef gå utbildningen Chefsprogram för välfärdens digitalisering.
— Vi kanske kan komma på ännu smartare förändringar ihop alla tre, säger Louise.
Foto Louise Gottlind: Liza Simonsson
Liknande nyheter
- Tjänstedesign när socialtjänsten ställer om 20 december 2024
- Stöd i att avropa bokning- och bidragslösningar 19 december 2024
- "Addas stöd var en framgångsfaktor när vi upphandlade lösning för Säker digital kommunikation" 13 december 2024