Tidsbesparing och enkelhet - så underlättar Addas ramavtal för bibliotek
En av nyckelfaktorerna för att få till en bra upphandling och kravställning är att få in erfarenheter från användare av tidigare avtal. Susanna Gillberg Wallner, verksamhetsledare för inköp på Bibliotek Uppsala, ger sina insikter om det nuvarande ramavtalet, Litteratur 2020 och berättar om sina erfarenheter av utmaningarna i upphandlingsprocesser och betonar vikten av enkelhet och tidsbesparing i att använda Addas ramavtal.
Just nu pågår en förstudie för Addas nya ramavtal Litteratur 2024. Det kommande ramavtalet kommer att ersätta det nuvarande och som löper ut under hösten 2025. Målsättningen för det kommande ramavtalet är att kunna erbjuda ett brett utbud av litteratur med en bra utrustning. Susanna Gillberg Wallner, verksamhetsledare för inköp på Bibliotek Uppsala använder sig av det nuvarande ramavtalet Litteratur 2020.
- Vi är en stor biblioteksorganisation med bra medieanslag och stor bredd vad gäller våra användares mediebehov. Det var därför viktigt för oss att ramavtalet tillgodosåg det behovet genom att erbjuda en stor bredd gällande sortiment, berättar Susanna.
Smidighet och tidsbesparing är viktiga aspekter
För att få till en lyckad upphandling krävs förberedelser som tar mycket tid och resurser. Genom att använda sig av Addas ramavtal underlättar det hela upphandlingsprocessen.
- Att upphandla kräver både tid och resurser. Sammantaget ser vi det som en stor fördel att använda Addas ramavtal. Det sparar oss tid och vi vet att de tagit sig tid att få fram bra kravställningar till leverantörerna. Vårt inköpsarbete pågår ständigt, så det är också mycket viktigt för oss med smidiga tekniska lösningar och sömlös kommunikation mellan system.
Bibliotek Uppsala efterfrågar att fler leverantörer lämnar anbud på annonserade avtal och det är de inte ensamma om, det finns fler som efterfrågar detsamma.
- Vi är nöjda med avtalet, det vi skulle ha önskat är att fler leverantörer skulle varit med och lämnat anbud. Via offentlig upphandling konkurrensutsätter man leverantörer på marknaden, vi får därmed det bästa förhållandet mellan pris och kvalitet och det ger också bättre förutsättningar för leverantörerna, säger Susanna.
Dialog och samverkan med leverantörer leder till mer pricksäkra avtal som möter kundernas behov. Att hela marknaden kan vara en leverantör till offentlig sektor är en förutsättning för den goda affären. Adda för löpande dialog med leverantörer och branschorganisationer för att säkerställa att avtalen blir så bra som möjligt. Dessutom tar vi in synpunkter genom exempelvis externa remisser. Dialog är en förutsättning för goda affärer.
Nytt statsbidrag för inköp av skön- och facklitteratur
Den 19 februari 2024 gick den svenska regeringen ut med ett pressmeddelande om inrättandet av ett nytt statsbidrag gällande inköp av skön- och facklitteratur. Det innebär att huvudmän får bättre möjlighet att köpa in tryckt skön- och facklitteratur till verksamheterna inom bland annat förskola och lågstadiet i grundskolan. På Addas ramavtal för litteratur omfattar det utbud från hela världen inom alla tänkbara genrer, både på svenska och andra språk. Det ger biblioteken möjlighet att utrusta böckerna på det sätt som passar just deras verksamhet bäst.
Läs mer om ramavtalet Litteratur 2020
Läs mer om det kommande ramavtalet som kommer att ersätta det nuvarande.
Liknande nyheter
- Stöd i att avropa bokning- och bidragslösningar 19 december 2024
- Ett år med Handslaget för digitalisering – Hearings 27 november 2024
- Kan krismat verkligen vara både god och hållbar? 19 november 2024