Därför är lokal lönebildning viktigt - "Det handlar om att attrahera rätt kompetens och att använda resurserna effektivt”
Lokal lönebildning är ett viktigt verktyg för att kommuner och regioner ska kunna rekrytera, behålla och motivera medarbetare. Men hur gör man det på ett sätt som är långsiktigt och ekonomiskt hållbart? Vi har pratat med Susanne Lavemark, tf sektionschef på avdelningen för arbetsgivarpolitik på SKR, om några av de vanligaste utmaningarna och hur man kan lösa dem.

Lokal lönebildning: frihet och ansvar
Förr var lönesättning i offentlig sektor till stor del styrd av centrala kollektivavtal. Efter en period av löneavtal utan angivna nivåer är de nu i högre grad siffersatta. Men avtalen är fortfarande utformade för att ge arbetsgivare i kommuner och regioner möjlighet att själva prioritera utifrån verksamheternas behov och ekonomiska förutsättningar. En utformning som Susanne Lavemark menar är både en möjlighet och en utmaning:
– Lokal lönebildning ger arbetsgivare möjligheten att påverka lönerna utifrån lokala behov och verksamhetsmål. Men det kräver också att man arbetar strategiskt och långsiktigt för att kunna behålla och rekrytera bra medarbetare. Arbetsgivaren behöver kunna förklara och förankra den lönestruktur man önskar och löneökningsbehoven det förutsätter. Det är nödvändigt för att kunna öka förståelse och transparens kring lönesättningen.
Använd statistik för att stärka lönebildningen
Rätt underlag är ett viktigt verktyg för en fungerande lönebildning. Här spelar statistik och analys en viktig roll, menar Susanne Lavemark.
– Många kommuner brottas med frågor som: Hur kan vi arbeta strategiskt med lönebildningen? Vilka prioriteringar behövs på kort och lång sikt? Här kan ett verktyg som Lönelänken vara en utmärkt hjälp.
Lönelänken ger en översikt av hur lönerna ser ut i olika yrkesgrupper och möjliggör analyser av yrkesgruppers lönespridning men också om relationerna mellan olika yrkesgrupper.
– I Lönelänken kan du exempelvis se och visa hur spannet mellan den lägsta och högsta lönen i en yrkesgrupp ser ut. Och om ni delar eget data i ett nätverk kan ni exempelvis jämföra yrkesgruppers lönebild mellan organisationerna, säger Susanne.
Lönebildning som strategiskt verktyg
Lönebildningen är också ett strategiskt verktyg för att utveckla och förbättra verksamheten.
– Medarbetarnas löner är den största posten i budgeten, i regel runt 70 procent. Lönen är därför ett viktigt verktyg för att stimulera till förbättringar av verksamhetens effektivitet, produktivitet och kvalitet. Genom att arbeta systematiskt med lönebildningen kan kommuner och regioner både behålla och attrahera kompetens och använda sina resurser effektivt. Det är en investering i framtiden, avslutar Susanne Lavemark.
Liknande nyheter

Ett verktyg för jämförelse och analys av löner