Från Jönköping till Gotland – konkreta exempel på lokal beredskap
Kommuner spelar en nyckelroll när samhällets beredskap stärks. På Adda-dagen, vår egen dag för omvärldsbevakning, inspiration och kunskapsdelning, delade två erfarna räddningschefer med sig av sina insikter. Göran Melin från Jönköpings kommun och Lars-Göran Uddholm från region Gotland gav konkreta exempel på hur robust beredskap kan byggas lokalt.

Jönköping satsar på beredskap i vardagen
Trots att Jönköping ofta ses som ett föredöme inom beredskap, betonar Göran Melin att arbetet bara har börjat.
– Ju mer vi jobbar med de här frågorna, desto mer inser vi hur mycket som återstår att göra, säger han.
Erfarenheter från stormen Gudrun och pandemin, då skyddsutrustning akut behövde importeras och produceras lokalt, har format kommunens förberedelser. Idag arbetar Jönköping aktivt för att nå två veckors självförsörjning enligt nationella rekommendationer. Satsningarna inkluderar lagerhållning av viktiga varor, en stark reparationsberedskap inom vatten- och avloppssektorn samt strategiska inköp.
En utmaning just nu är övergången till elfordon inom hemtjänsten, där laddinfrastrukturen måste byggas ut för att klara krissituationer. Göran lyfter också vikten av standardiserade krav över kommungränser för att stärka leveranssäkerheten.
Nya tankesätt för en ny verklighet – Gotlands väg framåt
På Gotland ställs unika krav på beredskap. Ön är strategiskt viktig och beroende av fastlandet för flera samhällskritiska tjänster.
– Vi har insett att vi måste ha ett annat sätt att tänka och arbeta än vad vi har haft tidigare, säger Lars-Göran Uddholm.
Det förändrade säkerhetsläget har gjort det nödvändigt att ompröva synsätt och arbetsmetoder, särskilt för ett strategiskt utsatt område som Gotland. Sedan 2019 arbetar Gotland enligt en plan för att klara 90 dagars störningar. Projektet "Starkare socken" stärker civilsamhället lokalt och samverkan inom "Fyrklövern" (Region Gotland, Försvarsmakten, Länsstyrelsen och Polisen) är en viktig del av robusthetsarbetet. Gotland prioriterar också lokal försörjning och smart lagerhållning för att minska beroendet av fastlandet.
Att bygga beredskap är en resa, inte ett mål
Trots sina olika geografiska förutsättningar delar Jönköping och Gotland samma insikt:
Att skapa robust beredskap handlar om att hela tiden utveckla nya arbetssätt, stärka lokala resurser och minska beroendet av yttre faktorer.
Erfarenheter från tidigare kriser, fokus på självförsörjning och en vilja att tänka nytt binder samman deras arbete. Båda var överens om att beredskap inte handlar om att ha alla svar här och nu. Det handlar om att våga börja, bygga vidare och stå stadigt när förutsättningarna förändras. Med rätt stöd, gemensamma resurser och en vilja att utvecklas går det att skapa trygghet även i en osäker tid.