Tjänstedesign vid komplexa utmaningar: Utveckla tillsammans med användarna
Emma Patel arbetare som utvecklingsledare på Adda och har många års erfarenhet som tjänstedesigner inom offentlig sektor. Under våren håller Adda ett flertal utbildningar inom tjänstedesign och vi har frågat Emma varför hon förespråkar metoden och om hon har några tips till den som är nyfiken på att använda metoden i sitt utvecklingsarbete.

Vad är egentligen tjänstedesign?
– Den korta versionen är att det handlar om att utveckla utifrån behov genom att sätta användaren i centrum. Det innebär att tjänster, produkter och processer utformas tillsammans med användarna.
Idag används metoden brett inom offentlig sektor för att undvika dyra misstag och istället skapa effektiva lösningar som ger större nytta för slutanvändarna.
– Genom att du tar fram lösningar tillsammans med användarna så vet du att lösningen kommer att skapa nytta. Det ser jag som den största fördelen med metoden, säger Emma Patel.
Finns något exempel på utmaning där metoden är särskilt bra att använda?
– Metoden passar bäst till komplexa utmaningar där du inte vet hur lösningen ska fungera eller se ut. Ett exempel är omställningen som just nu pågår inom socialtjänstområdet inför den nya Socialtjänstlagen (SoL). För att kunna lösa denna komplexa omställning så behöver du på djupet förstå människorna som berörs och utveckla lösningar baserade på deras behov och upplevelser.
Har du något tips till den som vill börja använda tjänstedesign i sitt arbete?
– Börja att prata med användarna. Det är stor skillnad på att anta saker om sin målgrupp – användarna – jämfört med att faktiskt involvera dem i utvecklingsarbetet. Du kommer att få så många ”aha-upplevelser” om du lägger tid på att prata med de som berörs och den kunskapen är guld värd. På innovationsguiden.se finns stöd och mallar för den som vill testa metoden. Jag kan verkligen rekommendera att använda tjänstedesign vid komplexa utmaningar.
Ett sista tips för den som vill fördjupa sig på egen hand i metoden?
– För den som verkligen vill fördjupa sig, så rekommenderar jag boken: "This is Service Design Thinking" av Marc Stickdorn och Jakob Schneider. Boken må vara tjock och på engelska, men den ger en bra inblick hur designprocesser kan användas brett i komplexa utmaningar, avslutar Emma.
Aktuella grundutbildningar inom tjänstedesign
- Tjänstedesign – grundutbildning (fysisk)
- Tjänstedesign – grundutbildning (digital)
- Tjänstedesign - grundutbildning för HR (digital)
Just nu: Halva priset för medlemskap i nätverket
Vill du ha kompetensutveckling, omvärldsbevakning och erfarenhetsutbyte kring användardriven innovation och tjänstedesign? Bli medlem i vårt nätverk!
”Nätverket för användardriven innovation” drivs på uppdrag av SKR och här möts olika professioner från kommun, region och myndigheter för att utbyta kunskaper och erfarenheter kring sitt arbete med användardriven innovation.
Den som under våren 2025 går någon av våra grundutbildningar i får halva priset på medlemskap i nätverket som gäller under hela året. Erbjudanet gäller både fysisk och digital grundutbildning samt inriktning mot HR.
Liknande nyheter
