Rektorns höga förväntningar på kommande seminariet "Leda skolans utveckling i ljuset av AI"
Hur ska AI hanteras i skolan? Den 13 maj fortsätter SKR:s och Addas seminarieserie "Leda skolans utveckling i ljuset av AI" – och du kan hoppa på nu! Ta del av insikter från Skolverket och skolledare som redan börjat använda AI strategiskt. Det blir frågor kring hur du skapar en tydlig vision för AI i skolan, hur du kan fatta strategiska beslut och säkra kompetens. Du får konkreta exempel ur verkligheten på hur AI kan stötta undervisning och administration, men också vilka utmaningar som finns.

Seminariet tar upp bland annat hur AI kan effektivisera skolans arbete, riskhantering och informationssäkerhet, strategier för att bygga AI-kompetens i skolorganisationen och Skolverket delar sin syn på AI i undervisningen – ett givande seminarietillfälle för alla som leder utvecklingen inom skolan utlovas.
"Från misstänksamhet till nyfikenhet" – en rektors perspektiv
Simon Hild är idag rektor på Kungshögaskolan i Mjölby och var tidigare lärare i svenska och historia. Han deltog i det första seminarietillfället och ser fram emot nästa. Här berättar han att han ser att misstänksamheten mot AI, som många lärare kände i början, är på väg att övergå till en nyfikenhet och att han hoppas att fler börjar utforska på egen hand:
- Många i lärarkåren kom först i kontakt med AI genom sina elever. De såg hur elevernas resonemang över en natt blev betydligt mer utvecklade mot hur de var tidigare, hur språket i vissa partier i uppgifterna skilde sig åt samt hur väl avancerade perspektiv och tolkningar plötsligt anlades – åtminstone var det så för mig. Strax därpå uppmärksammade media och Skolverket tjänsterna.
Nyfikenheten föds
- Där kickade en naturlig försvarsmekanism in. Som lärare behöver man de underlag som envar examination genererar för att säkerställa att rätt slutbetyg sätts. Därför försvarsmekanismen en logisk följd. Det är ju rätt sällsynt att människans spontana reaktion på en snabb, omvälvande förändring som rör ens vardag är ett omhuldande. När försvaret väl är satt går det att lyfta blicken för att se till samhällsnytta och egen vinning. Då föds nyfikenheten.
- I dag förstår vi att AI sannolikt har kommit för att stanna, och vi vet att utvecklingen går snabbare än vad som är möjligt att beskriva. Jag tror att de flesta förstår betydelsen av att hoppa på tåget. Extra lätt kan det bli att se vikten av att nyttja AI när kraven på att "springa lite snabbare" ständigt tycks närvara i envars vardag. Vidare tror jag att varje enskild lärare och rektor behöver hitta sin vardagsnytta med AI. Först då kommer AI att användas på bred skala. Först då är misstänksamheten bortblåst.
Så används AI i skolan
Simon beskriver sin personliga upplevelse av hur AI-verktyg har förändrat skolans vardag, för både elever och lärare:
- Många lärare använder AI som inspirationskälla eller rentav som ett verktyg för att arbeta mer effektivt. Någon matar in en längre text för att få instuderingsuppgifter på ett par sekunder. En annan ber AI skapa innehållsmässigt lika exempelmeningar med hög respektive låg abstraktionsgrad för att visa eleverna skillnader i språket. En tredje lärare ber helt enkelt om nya förslag på lektionsupplägg på större ämnesområden.
- Själv använder jag AI så snart jag ser att AI kan effektivisera något för mig, men även min förståelse är rätt ringa. Sannolikt missar jag flera gyllene tillfällen dagligen där jag hade kunnat spara ett par minuter. Jag har även bett AI om stöd inför ett särskilt tufft samtal som jag behövde ta. Genom det stödet kände jag mig betydligt bättre rustad än vad jag annars hade gjort.
Prov och inlämningsuppgifter
Även utformningen av lektioner, uppgifter och prov har påverkats av den allmänna tillgången till AI-verktyg, berättar rektor Simon Hild:
- Självklart! Framför allt examinationerna – och då främst inlämningsuppgifterna som i dag knappt finns kvar till elevernas stora förtret. Vi brottas fortfarande med plagiat bland eleverna, men eftersom bevisbördan ligger på oss är det ofta rätt svårarbetat.
- Vi behöver dessutom få eleverna att förstå att det naturligtvis är klokt att använda AI som extrahjälp eller egen effektivisering, men vid en examination är det de egna kunskaperna som ska redovisas. Eftersom AI är nytt för alla uppstår det lätt olika tolkningar av och synsätt på spelreglerna.
Nästa steg
Han tror att nästa steg på skolan blir att skapa gemensamma riktlinjer och kanske till och med en liten tävling för att uppmuntra experimenterande med AI:
- Jag tror att nästa steg är att samla ihop våra erfarenheter för att höja allas – inklusive rektors – lägstanivå. Enklast då är att börja lokalt. Sedan tror jag att det är viktigt att låta lärarna springa fritt i denna fråga. Här kan verkligen intresset stimulera till riktigt viktig utveckling. Med lite tur kan vår AI-resa bli en inspirationskälla för andra i kommunen. Jag tror därutöver att jag som rektor behöver frigöra tid åt frågan å kollegiets vägnar. Tyvärr blir det lite konstlat att upptäcka AI under en gemensam tvåtimmarskonferens – det är inte så mycket vardag i en sådan. Jag skulle kanske kunna göra en sorts tävling mellan arbetslagen av utvecklingsarbetet – flest post-it-redovisade AI-effektiviseringar på en månad vinner!
Det kommande tillfället i seminarieserien har innehåll på praktisk nivå, som kan inspirera deltagarna. Simon Hild är en av de som ser fram emot det:
- Mina förväntningar är förstås att jag ska lära mig något nytt – både något abstrakt och stort, och något konkret användningsområde som jag kan praktisera dagen efter. Mina förväntningar på del 2 är riktigt höga!
Medverkande
Moderatorer den 13 maj är SKR:s projektledare Annika Agélii Genlott och Addas utvecklingsledare Eric Eriksson. Medverkar gör:
- Agata Viltelund, verksamhetschef, Knivsta kommun
- Daniel Lafvas, utvecklingsledare, Knivsta kommun
- Tapio Liimatainen, utbildningschef, Knivsta kommun
- Henrik Ljungkvist, skolchef, Flens kommun
- Jonathan Tensetti, verksamhetsutvecklare AI och lärare SFI, Trelleborgs kommun
- Joakim Sundberg, IKT-samordnare, Ljusdals kommun
- Niklas Leide, kontaktperson data och AI, Skolverket
- Richard Walls, undervisningsråd, Skolverket
Hoppa in i seminarieserien inför nästa tillfälle
Seminariet som hålls den 13 maj är det andra seminariet i en serie av tre – och det går utmärkt att ansluta nu även om du missade första tillfället. Som medlem i Kompetensforum får du dessutom digital tillgång till det första seminariet i efterhand. Missa inte chansen att lära dig mer om hur AI kan användas i skolan och hur du som ledare kan navigera utvecklingen.
Läs mer om seminarieserien Leda skolans utveckling i ljuset av AI.
Välkommen till Kompetensforum för välfärdens digitalisering
Denna seminarieserie är en del av Addas Kompetensforum är en plattform för erfarenhetsutbyte och kompetensutveckling. Här kan våra medlemmar ta del av aktuella seminarier och nätverksträffar för att utveckla din kunskap och ditt ledarskap. Vill du läsa mer om hela vårt erbjudande inom Kompetensforum och kolla om din organisation redan är medlem?
Läs mer om Addas Kompetensforum.

Vill du förstå hur AI kan tillämpas i offentlig sektor och hur du praktiskt kan använda tekniken för att utveckla din verksamhet? Den här utbildningen ger dig konkreta verktyg för att testa, analysera och tillämpa AI i ditt dagliga arbete – oavsett om du har tidigare erfarenhet av AI eller inte.
Nytt tillfälle hösten 2025.
Liknande nyheter
