Priset är exklusive moms.
Innehåll
Under denna utbildningsdag får du omsätta teori i praktik:
Öva på att identifiera brister i upphandlingsdokument
Du får agera kvalitetssäkrare och identifiera otydligheter och andra brister i fiktiva upphandlingsdokument
Metod för att förbereda för en bra upphandling genom en upphandlingsstrategi
Du får exempel på hur du kan arbeta metodiskt med en förstudie för att skapa förutsättningar för en så bra upphandling och affär som möjligt.
Formulera upphandlingsdokument
Du får, med utgångspunkt i tydliga förutsättningar för övningen, öva på att formulera transparenta och ändamålsenliga delar i upphandlingsdokumenten. I detta moment ingår även att resonera om vilka bevis som behöver begäras och när de ska inkomma.
Hantera frågor och svar och arbeta för fler anbud
Resonera om på vilket sätt anbudstiden kan användas för en konstruktiv dialog med anbudsgivarna, som förhoppningsvis leder till bättre konkurrens i upphandlingarna.
Pröva anbud
Öva på att pröva fiktiva anbud på ett likabehandlande sätt, exempelvis genom att resonera om vilka anbud som bör förkastas eller om det går att begäran i förtydliganden.
Målet med utbildningen är att du ska:
- Identifiera och undvika risker i upphandlingsdokumenten: Bli bättre på att förstå hur vissa formuleringar i upphandlingsdokumenten kan leda till onödiga formella brister i anbuden, och hur formuleringar i upphandlingsdokumenten kan göra att fokus hamnar på anbudens affärsmässiga erbjudanden och inte på formaliteter.
- Formulera ändamålsenliga upphandlingsdokument: Du lär dig hur du kan arbeta med en förstudie för att besvara relevanta frågeställningar i den kommande upphandlingen, och hur du kan formulera krav och kriterier på ett tydligt och ändamålsenligt sätt.
- Konstruktiv dialog under anbudstiden: Du får kunskap i hur du under anbudstiden kan föra dialog med anbudsgivarna på ett coachande och konstruktivt sätt, samtidigt som det är likabehandlande och transparent.
- Erfarenhet av att hantera situationer som kan uppstå vid anbudsprövningen: Varje anbudsprövning är unik, men du har lärt dig hur du kan resonera om du upptäcker brister i anbuden och vilka vägval du behöver göra.
Upplägg
- Utbildningen hålls fysiskt på plats i Stockholm under en dag mellan 9.00-16.00.
- Föreläsningar varvas med diskussionsfrågor och övningsuppgifter.
- Eventuellt kursmaterial skickas ut dagen innan utbildningen.
Bra att veta
Passa på att anmäl dig till LOU 1 och LOU 2 samtidigt som du anmäler dig på LOU 3. Vi försöker att lägga utbildningarna i anslutning till varandra, så att du kan planera in tre dagar för att fokusera på utbildningen.
Kursledare

Heidi Karlander är en van föreläsare inom upphandlingsjuridik och strategiskt inköp. Hon är jurist och arbetar med strategisk och juridisk rådgivning inom dessa områden och har haft ansvar för att leda omfattande anskaffningsprojekt inom bland annat IT och digitalisering, kollektivtrafik, medicinteknik samt olika typer av komplexa och kreativa tjänster.
Heidi har även lång erfarenhet av att leda upphandlingar med bland annat tillämpning av konkurrenspräglad dialog och förhandlat förfarande inom ramen för LOU och LUF och arbetar även med strategiska utvecklingsprojekt inom försörjningsprocessens alla delar. Heidi håller även utbildningar inom ledarskap och projektledning.
Bokningsvillkor
Läs mer om våra bokningsvillkor.
