FAQ HVB Barn och unga 2022
Hur definieras en akutplacering? När ska verksamheten kunna ta emot en akutplacering?
En akutplacering i HVB innebär att barnet och eventuell förälder har behov av ett omedelbart stöd eller skydd och att tid för studiebesök och planering inte kan inväntas. Det är en placering som görs med kort varsel, vilket innebär att placering görs ett eller ett par dygn efter att behov uppstått. Placeringen är tidsbegränsad och görs som regel i avvaktan på andra insatser.
Hur definieras sammanbrott?
I upphandlingen har vi definierat sammanbrott såhär: Placering i dygnetruntvård som avslutas oplanerat, det vill säga på ett sådant sätt eller vid en sådan tidpunkt att det är uppenbart att detta inte var vad man tänkt sig från socialtjänstens sida.
Kommun och leverantör är överens om ett högre pris. Hur gör vi då?
Om kommun och leverantör är överens om ett annat pris än det som står i ramavtalet ska kommunen direktupphandla placeringen och inte gå via vårt ramavtal.
När kan leverantören höja sina priser?
Leverantörerna har möjlighet att justera sina priser en gång per år. De behöver skicka in begäran till oss 1-15 december varje år, och de nya priserna publiceras i Urvalsdatabasen 3 januari nästkommande år. Pågående placeringsavtal påverkas inte av prisjusteringar, utan nya priser gäller vid nya placeringar och vid förlängningar av placeringsavtal.
Varför är en verksamhet blockerad/under utredning i Urvalsdatabasen?
När en verksamhet är blockerad i Urvalsdatabasen innebär det att det pågår en utredning eller att verksamheten inte längre är aktuell på avtalet. Vi skriver alltid en kort förklaring till varför verksamheten är blockerad för avrop, t.ex. att vi inväntar dokumentation. För mer information om varför en verksamhet är under utredning, mejla inkopscentralen@adda.se.
Vad gäller kring omkostnader?
Uppdragsgivaren ansvarar för att den placerade har kläder anpassade för aktuell säsong vid placeringens början. Därefter bekostar utföraren samtliga omkostnader som behövs för ett fungerande vardagsliv, som fickpengar, fritidsaktiviteter, hygienartiklar (inklusive intimhygienartiklar) och klippning. Dessa kostnader ingår i dygnspriset.
Även dagliga resor, exempelvis till och från skola och fritidsaktiviteter, ingår i dygnspriset, medan uppdragsgivaren ansvarar för resor i samband med inskrivning och utskrivning.
Om den placerade eller vårdnadshavaren under placeringstiden har arbetsinkomst, pension, sjukpenning, barnbidrag eller annan motsvarande ersättning, regleras detta mellan uppdragsgivaren och den placerade eller vårdnadshavaren.
Vad gäller kring uppsägningstid?
Parterna har rätt att säga upp placeringsavtalet i förtid.
Placeringsavtalet upphör att gälla 14 dagar efter att en part sagt upp placeringsavtalet, om inget annat överenskommits mellan uppdragsgivaren och utföraren. En uppsägning ska alltid ske skriftlig och daterad av uppsägande part.
Placeringsavtal som upphör på grund av sammanbrott upphör att gälla omedelbart, utan uppsägningstid. Vid dödsfall upphör placeringsavtalet att gälla tre dygn efter dödsfallet.
Vilken bemanning ska boendet ha?
Bemanningen ska vara tillräcklig för att säkerställa god kvalitet samt en trygg och säker vård utifrån målgruppen som utföraren arbetar med. Den ska också förhindra att individen utsätts för kränkningar, mobbning eller övergrepp. Beredskap ska finnas om något akut inträffar.
För samtliga anbudsområden ska det finnas bemanning dygnet runt, och det ska alltid finnas ansvarig personal i utförarens lokaler. Det säkerställer att individerna har ständig tillgång till hjälp och stöd.
Om en individ har särskilda vårdbehov ska bemanningen anpassas så att individen aldrig lämnas ensam med endast en personalmedlem. Detta för att garantera säkerhet och trygghet för individen, övriga placerade och personalen.
Utföraren ska ha rutiner för att säkerställa att bemanningskraven uppfylls även vid förändrade förhållanden, exempelvis om individens behov ändras eller vid sjukdom bland behandlingspersonal/utredningspersonal. Förändringar kan innebära ökat behov av personal eller att en sovande nattjänst ersätts med vaken natt. Kostnaden för eventuell förändring i bemanning ska ingå i offererat dygnspris.
Utföraren ansvarar också för att individen vid behov får sällskap av personal eller annan lämplig person vid exempelvis läkar-, tandläkar- eller frisörbesök.
Vi behöver köpa till en tjänst som inte omfattas av ramavtalet, går det bra?
Om en tjänst som inte omfattas av ramavtalet behövs går det utifrån ramavtalet bra att göra en direktupphandling av dessa tjänster. Glöm inte att ta hänsyn till kommunens egna rutiner kring direktupphandlingar.
Vilka priser gäller?
De priser som står i Urvalsdatabasen vid placeringstillfället är de som gäller för kontrakt. Det ska inte tillkomma andra kostnader utöver de som står där. Om leverantören ändå tar ut andra priser ska ni höra av er till oss så vi kan kontakt lervantören, eftersom detta är ett avtalsbrott.