Hållbara leveranskedjor i fokus i Addas hållbarhetsrapport
Den 11 maj släpper Adda sin sjätte hållbarhetsrapport som redovisar koncernens arbete för ökad hållbarhet inom strategisk försörjning av varor och tjänster till offentlig sektor. Under 2022 fortsatte arbetet med att införa ett analysverktyg baserat på Agenda 2030 som ger vägledning kring prioriteringar av hållbarhetshänsyn i upphandlingar och dynamiska inköpssystem (DIS). Andra fokusområden under året var minskad klimatpåverkan från transporter och cirkulära flöden.
Adda Inköpscentrals hållbarhetschef, Peter Nohrstedt, anser att hållbarhetsfrågor måste få större uppmärksamhet i inköpsbeslut om vi ska ha en chans att nå klimatmålen.
- Att nå klimatmålen och gå från linjär till cirkulär ekonomi är stora utmaningar för den offentliga sektorn. Samtidigt finns stora möjligheter till effektivisering och att kapa kostnader om vi lyckas. Vi behöver också arbeta för att våra inköp är hållbara i hela försörjningskedjan för att minska risken för negativ påverkan på samhälle, människa och miljö, säger Peter Nohrstedt.
Under året har Adda Inköpscentral fortsatt att arbeta för minskad klimatpåverkan från transporter med siktet inställt på Sveriges mål om en minskning av koldioxidutsläppen från transporter med minst 70% till år 2030. I Inköpscentralens avtal där transporter ingår ställs krav på att leverantörerna ska ha en handlingsplan för att nå utsläppsminskning åtminstone i linje med de nationella klimatmålen. Utsläppsdata ska kunna ges till de upphandlande myndigheter som önskar detta.
Ett annat område där Adda Inköpscentral drivit på för bättre hållbarhet under 2022 är det dynamiska inköpssystemet för konstgräs som under året hjälpt 24 kommuner att upphandla totalt 27 konstgräsplaner. Arbetet har bland annat minskat riskerna för konstgräsplanernas kemiska innehåll och minimerat mikroplastutsläppen i närområden och vattendrag.
- Vi ska fortsätta att hitta vägar i den offentliga försörjningen som är kostnadseffektiva och hållbara samtidigt. Vi behöver trigga marknaden att utveckla varor, tjänster och entreprenader som klarar Parisavtalets 1,5 graders mål och få de offentliga kunderna att välja dessa.
Adda Inköpscentral lanserade under året det första helt cirkulära ramavtalet för återbruk av möbler inklusive tillhörande tjänster. Syftet med ramavtalet är att stödja införandet av cirkulära möbelflöden i offentlig sektor genom att underlätta för kommuner och regioner att välja begagnat, renovering eller överlåtelse av befintliga möbler.
Tillsammans med Upphandlingsmyndigheten och Regionernas nationella kansli för hållbar upphandling har Adda Inköpscentral utvecklat nya villkor för tillbörlig aktsamhet för hållbara leveranskedjor. Tanken är att villkoren och tillhörande stödpaket ska förenkla och förtydliga vad det innebär för både upphandlande myndigheter och leverantörer att säkra sina leveranskedjor ur ett hållbarhetsperspektiv.
Liknande nyheter
- Stöd i att avropa bokning- och bidragslösningar 19 december 2024
- "Addas stöd var en framgångsfaktor när vi upphandlade lösning för Säker digital kommunikation" 13 december 2024
- Tipsa oss om brister - tillsammans kan vi agera 12 december 2024