Kompetensforum för välfärdens digitalisering
Den nationella plattformen Kompetensforum för välfärdens digitalisering erbjuder kompetensutveckling, erfarenhetsdelning och spridning av metodik, processer, modeller samt omvärldsbevakning.
Kompetensforum för välfärdens digitalisering stöttar kommuner och regioner i den digitala omställningen. Som medlem får du central och samordnad utbildning och erfarenhetsutbyte inom innovation, ledning, styrning och utvecklingsarbete men även möjlighet att knyta kontakter och skapa nätverk över hela Sverige.
Vi har ett nära samarbete med ledande forskare inom digitalisering, och innehållet utvecklas för och tillsammans med medlemmarna. Kompetensforum för välfärdens digitalisering drivs av Adda och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).
Anmäl dig
Du går med i Kompetensforum för välfärdens digitalisering genom att anmäla din organisation via formuläret: Fyll i formuläret här.
Är du osäker om din organsation redan är medlem?
Här hittar du alla medlemmar: Medlemmar i Kompetensforum — Adda
Är du osäker om din organsation redan är medlem?
Här hittar du alla medlemmar: Medlemmar i Kompetensforum — Adda
Alla medarbetare i anslutna organisationer kan ta del av kompetensforums olika aktiviteter, så som föreläsningar, nätverksträffar och utbildningar.
Kompetensforum för välfärdens digitalisering riktar sig till alla som jobbar med digitaliseringsfrågor. Du behöver inte ha en särskild titel eller roll för att delta.
Plattformen är uppbyggd av tre beståndsdelar:
Kompetensutveckling: Kompetensforum erbjuder seminarier, metodstöd och utbildningar för att stärka förmågan att arbeta med innovation, ledning och styrning för att möjliggöra verksamhetsutveckling genom digitalisering.
Erfarenhetsutbyte: Kompetensforum erbjuder olika forum och ytor samt faciliterar och möjliggör dialog och erfarenhetsdelning. På detta sätt kan kunskap från kommuner och regioner i framkant spridas och erfarenheter delas.
Utökat samarbete: Kompetensforum erbjuder relationer bortom geografiska begränsningar. Plattformen blir inte bara en mötesplats utan forumet stöttar också i arbetet att hitta gemensamma behov och skapa förutsättningar för klustersamverkan.
Detta får medlemmar tillgång till:
- Lärarledda seminarier med fördjupning i aktuella teman
- Digitala forumträffar
- Pulsmöten
- Nationell samverkansplattform
- Metod- och processtöd
- Digitala utbildningar
- Central omvärldsbevakning av SKR och Adda
Utbildningar
- Grundutbildning i digital mognad
- Grundläggande utbildning i digitalisering
- Nyttokalkylen
- Digitalisering för chefer och ledare
Allt innehåll tas fram i nära samarbete med kommuner, regioner och akademi. Innehållet är tillgängligt för samtliga medarbetare i medlemsorganisationerna.
Avgiften baseras på organisationsstorlek och avgiftsmodellen ser ut så här:
- Fasta avgiftsnivåer baserat på antal medarbetare i kommunen/regionen. Avgiften inkluderar anställda i helägda bolag. Se bifogad fil för avgift.
- Medlemskapet gäller från det datum ett avtal tecknas.
- Avgiften faktureras för 12 månader i taget.
- Medlemskapet gäller maximalt upp till 60 månader, därefter behöver nytt avtal tecknas.
- Avtalet kan när som helst sägas upp med tre månaders uppsägningstid.
Avgift Kompetensforum för välfärdens digitalisering 2025.pdf (287 kB)
Under respektive anmälningslänk finns mer information om varje tillfälle, medverkande talare och program. Anmälan krävs till samtliga tillfällen och för att delta på träffarna måste din organisation vara medlem i Kompetensforum.
Seminarier
Seminarierna är oftast digitala halvdagar med föreläsningar och panelsamtal. Seminarierna spelas i regel in och finns tillgängliga i efterhand inom Kompetensforum.
En väl fungerande strategi kan vara ett kraftfullt verktyg för att skapa framdrift i digitaliseringen. En bra digitaliseringsstrategi kan samla organisationen bakom ett gemensamt fokus och syfte, samt ge vägledning i styrning och beslut. Men strategiutveckling är svårt - exemplen är många på strategier som aldrig efterlevs.
Läs mer...För att skapa kraft i den digitala omställningen behöver ett politiskt ägandeskap tas över frågan. Politiken spelar en avgörande roll i att peka ut riktningen och skapa finansiella och styrningsmässiga förutsättningar. Men hur kan detta åstadkommas i praktiken?
Läs mer...Kompetensträffar
Kompetensträffar syftar till fördjupat lärande, erfarenhetsutbyte och dialog mellan deltagarna. På vissa seminarier ordnar vi uppföljande träffar som är till för fördjupat lärande och dialog mellan medlemmarna.
För Kompetensforums medlemmar arrangerar vi en uppföljande träff på vissa av seminarierna. Dessa uppföljande träffar är till för fördjupat lärande, dialog och erfarenhetsutbyte mellan kommuner och regioner som ingår i Kompetensforum.
Läs mer...Pulsmöten
Dessa möten syftar till erfarenhetsutbyten och nätverkande mellan kommuner och regioner. På pulsmötena sätter deltagarna agendan och bestämmer vilka frågor som ska lyftas. Det är deltagare,ni, som driver samtalet vidare med stöd av oss på SKR och Adda.
För Kompetensforums medlemmar arrangerar vi pulsmöten som syftar till erfarenhetsutbyten och nätverkande mellan kommuner och regioner. På pulsmötena sätter deltagarna agendan och bestämmer vilka frågor som ska lyftas. Det är alltså ni deltagare som driver samtalet vidare med stöd av oss på SKR och Adda.
Läs mer...För Kompetensforums medlemmar arrangerar vi pulsmöten som syftar till erfarenhetsutbyten och nätverkande mellan kommuner och regioner. På pulsmötena sätter deltagarna agendan och bestämmer vilka frågor som ska lyftas. Det är alltså ni deltagare som driver samtalet vidare med stöd av oss på SKR och Adda.
Läs mer...Träff med Partnerprogrammet för leverantörer
Under året arrangeras ett par gemensamma träffar mellan kommuner, regioner och leverantörer. Syftet med de gemensamma träffarna är att tillsammans skapa en arena för offentlig sektor och leverantörer att tillsammans föra dialog och gemensam riktning framåt.
Medlemmar berättar om Kompetensforum
Över 130 kommuner och regioner har anslutit sig till Kompetensforum och fler är på väg. Här kan du ta del av några medlemsröster och varför just de är med i Kompetensforum.
Med den utmaning som offentlig sektor står inför är det viktigare än någonsin att nyttja digitaliseringens möjligheter. Men för att få fart i Sveriges digitalisering behöver vi göra en gemensam insats – inte minst då digitaliseringen i sig kräver att vi samarbetar över kommungränserna. Genom att vi gick med i Kompetensforum fick vi möjlighet att höja kompetensen kring digitalisering ute i verksamheterna, ta del av goda exempel och få inspiration till att tänka utanför boxen.
Genom Kompetensforum har vi fått tillgång till en stor kunskapsbank med ett målgruppsanpassat utbildningsmaterial. Vi har med hjälp av DiMiOS-mätningen identifierat vilka områden vi behöver prioritera, men kanske framför allt vilka områden som vi behöver prata mer om och tydliggöra för alla verksamheter. Det har också funnits möjlighet att delta på flera seminarier som har anordnats. Med kopplingen till forskningsvärlden blir kommunernas gemensamma utmaning med digitalisering mer konkret och vi har en bättre grund för att komma vidare med vår verksamhetsutveckling.
Det finns stora fördelar med att samla kompetens och att dela med oss av vårt arbete, men också våra utmaningar, där vi samtidigt kan ta del av goda exempel.
Jag har fått många värdefulla tips som har hjälp mig i mitt arbete och jag har också lyft upp goda exempel i min organisation vilket har lett till att vi bland annat har gjort studiebesök i en kommun och bjudit in föreläsare samt visat inspelat material på större chefs- och avdelningsmöten.
Vi har tack vare Kompetensforum kommit i kontakt med andra kommuner kopplat till de olika projekt vi bedriver. Det har gett oss tillgång till samverkan, inspiration och därmed kunskap. Något som verkligen behövs. Det går inte att göra detta själv. Vi behöver alla hjälpas åt och dela med oss till varandra för att ta oss framåt.
Utöver nätverksdelen, som vi verkligen rekommenderar, har vi fått kunskap om flera metoder som hjälper oss vidare i arbetet och verktyg som vi kan arbeta med tillsammans för att komma framåt.
Vi har bland annat arbetat med stegen kopplat till Digital transformation på operativa IT-rådet, där vi stämt av var deltagarna anser att vi befinner oss i den digitala transformationen. Det är tydligt att uppfattningen skiljer sig. Utifrån resultatet från Digital transformation har vi gett förslag på operativa och strategiska åtgärder. Detta behöver vi dock arbeta vidare med på både ledningsnivå och operativ nivå.
Kompetensforums utbildningspaketet har gått ut brett till våra anställda i staden, där varje enskild har kunnat välja föreläsningar utifrån intresse. Vi har i den mån det varit möjligt försökt samlas fysiskt tillsammans under föreläsningar och workshops genom att boka en gemensam lokal. Detta har gjort att vi inom organisationen lärt känna kollegor utifrån engagemang och intresse, mer än utifrån roll. Vilket har inneburit nya bekantskaper och samarbeten inom staden som varit en stor vinst för oss i Mölndal.
Nätverkandet är en av de stora fördelarna med att vara med i Kompetensforum. Här har vi fått möjlighet att knyta kontakter med personer som har liknande uppdrag och samma utmaningar i sina kommuner. Ensam är inte stark, särskilt inte när det kommer till att formulera strategier för den omställning som alla kommuner behöver göra för att klara framtidens utmaningar, och dra nytta av digitaliseringens möjligheter. Vi behöver hjälpas åt, ta del av varandras erfarenheter och tänka klokt tillsammans. Det har varit möjligt för oss tack vare Kompetensforums nätverksdel.
Via de nya forumskontakterna vi har fått genom Kompetensforum har det bland annat blivit ett studiebesök till Värmdö, inbjudningar till kranskommuners nätverksträffar och Teamsmöten för att bolla taktik inför workshops. Dessa möjligheter har varit till stor hjälp för oss.
Handlar Kompetensforum bara om digital mognad och modellen DiMiOS?
Nej, Kompetensforum kommer att erbjuda kompetensutveckling kopplat till digital mognad men nytt från 2025 är att det även kommer att erbjudas olika verksamhetsinriktningar. På detta sätt vill Kompetensforum vara relevanta för fler och bedriva mer målgruppsanpassade förmågeförflyttningar.
Är Kompetensforum en del av Handslaget?
Nej, Kompetensforum är inte en del av Handslaget eller initiativet kompetensgemenskaperna. Men det finns ett nära samarbete och Kompetensforum vill bidra till en ökad effekt av Handslaget genom att sprida nyttiggörande av leveranser och ha fokus på förmågeförflyttning kopplat till Handslagets utvecklingsportfölj.
Varför ska jag vara med i Kompetensforum om jag är med i Handslaget?
Förutom det ordinarie utbudet kommer Kompetensforum att ha fokus på de områden som aktualiseras i Handslaget. Därför kommer medlemskap i Kompetensforum bidra till att det blir enklare och mer effektivt att skörda frukterna av Handslaget .
Om din organisation är med i Kompetensforum kan du logga in på Addas Lärplattform för att ta del av webbutbildningar och annat material. Prata med din kontaktperson i din organisation för instruktioner om registrering.